Kleding en textiel importeren uit China, India, Vietnam en Bangladesh
Kleding en textiel importeren uit China, India, Vietnam en Bangladesh! In deze blogpost vind je meer info betreft het invoeren van fashion producten bij Aziatische leveranciers. Zo lees je bijvoorbeeld hoe je de juiste kledingfabrikant kunt vinden. Ook ontvang je tips waarmee je de kwaliteit van elk product kunt waarborgen.
Kleding importeren uit China, India, Vietnam en Bangladesh
Begin je binnenkort met kleding importeren uit China, India, Vietnam en Bangladesh? Bedenk jezelf dan eerst welke soorten kleding je wilt gaan invoeren. Hiervoor is het van belang dat je het assortiment van potentiële kledingleveranciers met elkaar vergelijkt.
De meeste Aziatische kledingfabrieken zijn namelijk gespecialiseerd in het produceren van enkele soorten kleding. Voor Westerse bedrijven en particulieren is het dus van belang om de juiste leveranciers te kiezen. Vaak kun je via de website van een kledingfabrikant het volledige assortiment bekijken.
Bij twijfel kun je de kledingfabrikant nog altijd door een externe partij zoals Quality Control China laten inspecteren. Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een Factory Audit.
Zo controleer je bijvoorbeeld de betrouwbaarheid en de kwaliteit van desbetreffende kledingfabriek. Uiteraard zonder dat je hiervoor zelf helemaal naar Azië hoeft af te reizen. Scheelt je dus ook direct de nodige reiskosten en natuurlijk de vlieguren die je kunt besparen.
Welke soorten kleding importeren uit China, India, Vietnam en Bangladesh?
Er bestaan inmiddels talloze soorten kleding die je kunt importeren uit een land zoals China. Denk bijvoorbeeld aan kledingstukken zoals:
- Dameskleding, herenkleding, babykleding
- Vrijetijdskleding, sportkleding en kinderkleding.
- Ondergoed, lingerie en zwemkleding.
- Schoenen, riemen en accessoires.
- Handtassen, zonnebrillen en hoofddeksels.
- Sjaals, riemen en handschoenen.
Naast het type kledingstuk is het van belang dat je vooraf bedenkt uit welke onderdelen jouw kleding moet bestaan. De hoeveelheid van elk onderdeel, dien je per eenheid te vermelden aan de kledingleverancier in China, India, Vietnam en Bangladesh.
Denk bijvoorbeeld aan; ritsen, veters, knopen, klittenband en andere kledingonderdelen. Daarnaast is het doorgaans vereist om de maten van elk kledingstuk door te geven. Je kunt een zogeheten maattabel gebruiken om de afmetingen voor alle maten te communiceren bij de kledingfabrikant.
In een land zoals China is het gebruikelijk om dit soort gegevens niet alleen in het Engels, maar ook in het Chinees te vermelden. Dit wordt overigens enorm op prijs gesteld binnen de Chinese zakenwereld. Heb je moeite met de Chinese taal dan kun je dit proces ook gewoon aan Coolen China overlaten.
Zo ben je direct ervan verzekerd dat alle productgegevens correct worden gecommuniceerd. Bovendien creëer je via deze weg een sterke zakenrelatie, die gericht is op de toekomst.
Europese invoerregels en wetgeving
Wil je een product invoeren vanuit Aziatisch landen zoals China, India en Bangladesh? Zorg dat je dan altijd rekening blijft houden met de Europese invoerregels en wetgeving die voor het importeren van kleding uit deze landen gelden.
Een kledingstuk moet altijd veilig en bruikbaar zijn, zonder dat de consument tijdens het dragen van de kleding risico’s hoeft te lopen. Westerse importeurs van producten uit Aziatische landen zijn dus ook aansprakelijk voor eventuele (letsel)schade door het gebruik van deze importproducten.
Daarom is het van belang dat je de kwaliteit van kledingstukken blijft controleren. Er bestaan tegenwoordig diverse kwaliteitsinspecties die je hierbij kunnen helpen.
Let op de productomschrijving
Op het moment dat je kleding wilt gaan importeren uit China, India, Vietnam en Bangladesh, is het van belang dat je de productomschrijving zo nauwkeurig mogelijk communiceerd aan de fabrikant. Daarnaast dien je rekening te houden met het feit dat de meeste Aziatische kledingleveranciers via hun eigen netwerk stoffen en textielwaren inkopen.
Bedenk vooraf dus ook hoe jouw kledingstuk eruit komt te zien. Denk bijvoorbeeld aan kenmerken en eigenschappen zoals:
- Gewicht
- Samenstelling (katoen, elestane)
- Kleuren
- Coating
- Behandeling (waterafstotend)
- Aantal draden (60 x 60)
Heb je bijvoorbeeld biologisch katoen of bamboevezel nodig? Dan zul je hiervoor eerst contact moeten opnemen met de fabrikant. Ook dit proces kun je makkelijk uitbesteden. Coolen China helpt Westerse bedrijven en onafhankelijke importeurs bij het inkoopproces in China.
Logo’s, prints en waslabels
Ook specifieke logo’s prints en waslabels van kledingstukken dienen bekend te zijn bij de kledingfabrikant in China, India, Vietnam en Bangladesh. Om misverstanden te voorkomen dien je print- en borduurpatronen vooraf aan te leveren. Denk hierbij voornamelijk aan:
- Logo’s
- Prints
- Borduurpatronen
- Waslabels
Minimale hoeveelheid kleding importeren uit China, India, Vietnam en Bangladesh
Bij het importeren van kleding uit China, India, Vietnam en Bangladesh dien je vooraf een minimale hoeveelheid vast te stellen. Meestal ligt het aantal producten per bestelling rond de 500 – 1000 stuks.
De meest belangrijke reden hiervoor is dat een kledingfabrikant ook een bepaalde hoeveelheid textiel moet inkopen bij hun leveranciers. Daarnaast maken de meeste kledingfabrikanten in Azië ook afspraken over de hoeveelheid per stof, kleur en maat van de kleding.
Textiel en kleding verschepen vanuit China, India, Vietnam en Bangladesh
Kleding en textiel importeren uit China, India, Vietnam en Bangladesh vereist natuurlijk ook een bepaald transportmiddel. De meeste kledingstukken worden vanuit Azië in grotere hoeveelheden verscheept naar Europa.
Daarom kiest men hiervoor meestal voor zeevracht, ookwel de verzending over zee. Voor Westerse bedrijven en particulieren is het zaak om de kledingstukken tijdens het laden van de zeecontainer te controleren.
Hiervoor bestaan bepaalde kwaliteitsinspecties die zorgen dat de productkwaliteit behouden blijft. Het komt wel eens voor dat tijdens het laden van een container sommige kledingstukken beschadigd raken. Zo kun je de geïmporteerde kledingstukken natuurlijk nooit meer verkopen aan je potentiële klanten.
Quality Control kan je hiermee helpen door bijvoorbeeld een Container Loading Check uit te voeren. Zo wordt er altijd professioneel toezicht gehouden bij het laden van de zeecontainer.
Eventuele risico’s
Nederlandse bedrijven en zelfstandig ondernemers importeren steeds meer kleding vanuit China. Grote hoeveelheden kleding en textielwaren invoeren uit China, India, Vietnam en Bangladesh zorgt doorgaans ook voor bepaalde risico’s. Denk bijvoorbeeld aan oplichters en fraudeurs, die hun graantje proberen mee te pikken.
Probeer daarom altijd zo nauwkeurig mogelijk te werk te gaan en indien mogelijk zo min mogelijk vooruit te betalen. Je kunt bijvoorbeeld wel onderhandelen over de betalingsvorm of anderen aspecten van het inkoopproces.
Stel dat er toch bepaalde misverstanden dreigen te ontstaan, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een externe juridische dienstverlening. Zo sta je bij het importeren van kleding uit China, ook op juridisch vlak sterk in je schoenen.
Meer weten?
Heb je weinig ervaring met het importeren van kleding uit China, India, Vietnam en Bangladesh? Neem dan gerust contact op met Quality Control en vraag naar de mogelijkheden.