Meubels importeren uit China, Vietnam & India
Meubels importeren uit China, Vietnam en India! Een lucratieve bezigheid voor steeds meer Westerse bedrijven en onafhankelijke importeurs. Mits je weet waar je mee bezig bent, anders kan het invoeren van Aziatische interieurstukken ook minder goed aflopen. In deze blog kom je meer te weten over het selecteren van geschikte leveranciers, materiaalkeuze en kwaliteitscontroles.
Meubels importeren uit China, Vietnam en India
De meeste interieurstukken mogen tegenwoordig behoorlijk wat kosten. Je kunt deze kosten verminderen door je meubels te importeren uit China. Echter kost zowel de reis als de zoektocht naar geschikte leveranciers veel kostbare tijd en energie.
Dus ondanks dat de meubelprijzen in Aziatische landen vaak een stuk lager uitvallen dan de Europese inkoopprijzen, blijft het invoeren van Chinese meubilair een tijdrovende investering.
Zo kies je de juiste meubelfabrikant
Begin je binnenkort met het importeren van meubels uit China, Vietnam of India? Dan zul je vooraf uitgebreid op zoek moeten gaan naar de juiste leveranciers.
Die zoektocht kan dus behoorlijk wat tijd in beslag nemen. Sinds geruime tijd is China namelijk het grootste exportland van meubels ter wereld. Stel je hebt geen tijd om het reeds bestaande contact met een meubelfabrikant te onderhouden? Dan kun je dit contact ook gewoon laten onderhouden door een externe partner. Deze zal dan bijvoorbeeld als dienst doorborduren op je voorselectie van contacten.
Hieronder staan verder nog wat belangrijke punten omtrent het importeren van meubels uit China, Vietnam en India uitgelegd. Op basis daarvan zul je namelijk nog een aantal andere beslissingen moeten maken. De uitkomst hiervan kan de kwaliteit van je meubels aanzienlijk beïnvloeden.
Hopelijk kies je na het lezen van deze blog direct de juiste leverancier en kom je tijdens het inkoopproces niet voor onverwachte verassingen te staan.
Bekijk aanbod van verschillende leveranciers
Je kunt tegenwoordig de meest uiteenlopende meubels importeren uit China. Hierbij is het van belang dat je leveranciers uitzoekt, die slechte één of enkele soorten meubels maken. Denk bijvoorbeeld aan interieur geschikt voor:
- Kantoormeubelen
- Hotel meubelen
- Zitbanken
- Tuinmeubels
- Bedden
- Slaapkamermeubels
- Badkamer meubels
- Woonkamer meubels
- Matrassen
- Kindermeubels
- Babykamermeubels
- Houten meubels
- Eetkamersets
- Buitenmeubels
- Metalen meubelen
- Kunststof meubelen
- Rieten meubels
Veel Chinese fabrikanten zijn gespecialiseerd in het maken van één bepaald soort meubel. Vaak ligt hierdoor de productkwaliteit een stuk hoger, dan bij fabrikanten die meerdere categorieën tegelijk aanbieden.
Afhankelijk van de meubels die je zoekt, kan het voorkomen dat je meerdere leveranciers hiervoor nodig hebt. Er zijn namelijk maar weinig fabrikanten in China, die meubels produceren voor verschillende doeleinden.
Naleving van de productvoorschriften
Binnen de EU bestaan een aantal regels die gelden voor het invoeren van goederen buiten Europa. Deze wetgeving zorgt ervoor dat producten die verscheept worden naar Europa, ook daadwerkelijk voldoen aan bepaalde veiligheids- en milieunormen.
Voordat je dus meubels kunt importeren uit landen zoals China, Vietnam en India, is het belangrijk dat je checkt of deze voldoen aan de normen en technische specificaties die gelden binnen de EU.
Denk hierbij aan gestelde normen betreft; producteigenschappen, mate van ontvlambaarheid, hygiëne en elektrische kenmerken. Hierbij spelen ook het productieproces, de prestaties van het product en duurzaamheid een belangrijke rol.
Deze naleving van de productvoorschriften wordt ook wel conformiteitsbeoordeling genoemd. Je kunt de conformiteit van producten zelf beoordelen, of de hulp van een externe partij inschakelen.
Aantal producten per bestelling
Hoeveel producten je per bestelling kunt afnemen is variërend. Bij de import van meubels uit China is dit grotendeels afhankelijk van de fabrikant en het type meubel.
Stel een fabrikant is gespecialiseerd in een bepaald soort bankstellen. Bij deze leverancier kun je dan waarschijnlijk minder eenheden tegelijk bestellen, dan bijvoorbeeld een fabrikant van kleine kinderstoeltjes.
Er bestaan genoeg manieren om te controleren of een fabriek geschikt is voor je toekomstige bestellingen. Voordat je direct met een fabrikant in zee gaat, zou je de fabriek ook eerst kunnen inspecteren. Het doorlichten van een fabriek wordt ook wel factory audit genoemd.
Ontwerp- en materiaalkeuze
Besluit je meubels te importeren uit China, Vietnam en India, dan krijg je meestal de mogelijkheid om bepaalde aanpassingen te maken betreft het ontwerp en de materiaalkeuze van meubels.
Je kunt kiezen om een nieuw ontwerp te laten maken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook meubels uit de productcatalogus van de fabrikant aanpassen. Bovendien verwachten de meeste leveranciers dat je voor wat extra opties kiest bij je bestelling.
Dit geldt trouwens ook als je meubels uit hun catalogus selecteert. Dit komt omdat de meeste meubels gemaakt kunnen worden van verschillende materialen, coatings en onderdelen.
In principe verwachten de Aziatische fabrikanten dat hun afnemers precies kunnen aangeven hoe de meubels gemaakt moeten worden.
Kwaliteitscontroles uitvoeren bij meubelfabrikant
Je zit natuurlijk niet zit te wachten op een container vol met defecte of beschadigde meubels. Daarom is het van belang dat je kwaliteitscontroles laat uitvoeren bij de fabrikant in China, Vietnam en India.
Je kunt bijvoorbeeld een pre-shipment inspectie laten uitvoeren. Zo wordt de kwaliteit van je meubels gecontroleerd, voordat ze de fabriek verlaten en verscheept worden naar Europa.
Hieronder vind je een aantal belangrijke punten, waarop je de kwaliteit van meubels kunt laten controleren.
- Afmetingen
- Gewicht
- Kleur
- Materiaal
- Verpakking
- Waterdichtheid
- Brandveiligheid
Laat een aantal van deze inspecties uitvoeren en je kunt zorgeloos meubels importeren uit China, Vietnam en India. Zo weet je namelijk altijd zeker dat de kwaliteit van je bestelling voldoet aan de vooraf gestelde eisen.
Schadevrij meubels importeren uit China, Vietnam en India
Er bestaan genoeg manieren om producten van A naar B te verplaatsen. Bij het importeren van meubels uit China, Vietnam en India, is een zeecontainer vaak de meest voordelige keuze.
Als importeur kun je meestal kiezen uit een container volledig gevuld met jouw producten. Mocht je bestelling toch niet groot genoeg zijn om een container mee te vullen? Dan wordt die ruimte vaak opgevuld met andere producten.
Het is daarom van belang dat de fabrikant kwalitatieve verpakkingen gebruikt. Zo kunnen de meubels onderweg minder snel beschadigen. Zijn ze bijvoorbeeld verpakt met slechts een dunne afdekdeken? Dan veroorzaakt een scherpe hoek of rand al vrij snel schade.
Ook een volle zeecontainer kan de kwaliteit van meubels in gevaar brengen. Hoge torens van allerlei producten op elkaar gestapeld zal geen enkele lading ten goede komen. Het is dus belangrijk dat je leveranciers precies weten, waar de bestelling aan moet voldoen.
Geef daarom altijd duidelijke instructies, waarin je nauwkeurig omschrijft hoe en met welk materiaal de meubels verpakt moeten worden.
Vracht verzekering afsluiten
Het kan interessant zijn om een vrachtverzekering af te sluiten. Stel je ziet bij aankomst dat de helft van je meubels is beschadigd. Dan kun je de meubels nog altijd retour sturen, of een terugbetaling aanvragen bij de fabrikant in Azië.
Wil je echter de garantie dat jouw meubels schadevrij Europa binnenvaren? Dan kun je vrijblijvend contact opnemen met Quality Control (QC). Zo ben je verzekerd van de beste kennis op locatie in China, Vietnam en India, en heb je bovendien een vast aanspreekpunt in Nederland.